• ZJADALNY DEREŃ.


    DERENJADALNY


    W każdym polskim szlacheckim dworku w barku stoi dereniówka – królowa nalewek. Ma cierpki, lekko otrzeźwiający smak, choć i tak pija się ją dla zdrowia, a nie dla „bezowocnego szumu w głowie”, jak mawia uśmiechnięty od ucha Pan Sadownik, którego podpytujemy dziś o dereń jadalny /Cornus mas/.

    Mimo słusznego już wieku Pan ów w uśmiechu objawia piękną karoserię zdrowych zębów: „To nie proteza, a moje własne” uśmiecha się i zdradza, że zawsze, kiedy idzie na obchód ogrodów, ułamuje gałązkę derenia i gryzie, zamiast niegdyś uwielbianej fajki. Coś w tym jest, bowiem według poradników ziołoterapii na zapalenie dziąseł zaleca się żucie dereniowej miazgi.

    TWARDY JAK DEREŃ

    Z pewnością gryzienie dereniowego drewna to świetny trening dla zębów, bowiem słynie ze swej twardości. Z derenia wykonane były włócznie mitologicznego Odysa i Romulusa (za jej pomocą wykreślił on granice Rzymu – Wiecznego Miasta), a z bardziej namacalnych dowodów – koła zębate norymberskiego zegara Frauenkirche. Tryby te wykonano w… XVI wieku i do tej pory nie zawiodły (sic!). Również sam dereń jadalny to niezły twardziel. Rośnie na każdym przeciętnym podłożu ogrodowym, choć najbardziej zadowolony z próchnicznych, stale lekko wilgotnych gleb.

    W Krakowie leciwe derenie jadalne tworzą zarośla w pierścieniu Plant. Na przedwiośniu obsypują się żółtym kwieciem o lekko miodowym aromacie, wlewając w serca mijających ich Krakowian nadzieję na wiosnę. W półcieniu nie owocują intensywnie a ich owoce jesienią szybko znikają w ptasich gardziołkach. Co ciekawe dereń jadalny można uprawiać nie tylko w sadach czy ogrodach, ale także w sadzie na balkonie czy tarasie. Jak to zrobić?

    DEREŃ W DONICY

    W Ogrodzie Łobzów na owocowym zagonie pod orzechem pojawiają się wyjątkowe odmiany derenia jadalnego, które wchodzą z łatwością w fazę owocowania nawet uprawiane w pojemnikach. Pojemnik pod uprawę derenia powinien mieć minimalną średnicę 45-50cm oraz system podwójnego dna, ułatwiający regulację nawadniania uprawy. Dereń najobficiej owocuje w pełnym słońcu, a 2-3cm pestkowce szybko nabierają truskawkowego rumieńca.

    Nie smakują jednak jak truskawki… są kwaskowate i cierpkie, dlatego najlepiej zebrać je i przetworzyć: usmażyć z nich konfitury lub przyrządzić chutney do drobiu po myśliwsku z dodatkiem czerwonej cebuli i rodzynek.  Albo przyszykować własną, szlachecką nalewkę! DEREN JADALNY I


    Podobne tematy:

    BALKONOWY SADOWNIK Ogród Łobzów_owocowy sad ogród użytkowy  Autor: Corinna Frączek

     

Comments are closed.

Zapisz się do newslettera