# ZBIÓR ZIÓŁ.


Ogród Łobzów Blog_zbiór ziół sierpień w ogrodzie


Sianokosy i dożynki trwają. W sadach zbieramy śliwki, w warzywniaku kopiemy kartofle, marchewki. Część zjemy, ale część przetwarzamy lub odkładamy powoli na zimę… Warto również zaopatrzyć się we własne suszone zioła. Do końca sierpnia panuje bowiem optymalny czas zbioru. Potem dni staną się zbyt wilgotne, a nagromadzone olejki eteryczne i inne, lecznicze substancje stracą na sile. Jak zbierać i suszyć zioła?

Przygotowaliśmy krótki poradnik dla zbieraczy ziół. Mamy na myśli te popularne, udomowione, ogrodowe, które zbieramy właśnie w sierpniu: tymianek, macierzankę, lawendę, rozmaryn, melisę, hyzop, estragon, cząber, lubczyk, szałwię, bazylię, miętę.

Kilka zasad zbierania ziół:

1. Do czego?

Zioła zbieramy do przewiewnego, wiklinowego kosza lub dużej, lnianej torby. Związujemy łodyżki wiązek konopnym lub bawełnianym sznurkiem bez sztucznych barwników, gumek czy poliestrowych dodatków.

UWAGA: Nie zbieramy ziół nigdy do plastkiowych misek ani reklamówek…

2. Pora zbioru?

W pogodny, suchy, jasny dzień przed południem – wtedy są wysycone aromatem.

3. Jakie części rośliny?

Zbieramy zdrowe, młode pędy. Liściaste zioła przycinamy sekatorem o 1/3 lub 1/2. Szałwi ukszczykujemy ręcznie szczytowe części pędów. Tymianek, cząber i rozmaryn ścinamy kilka cm nad ziemią. Kwiaty lawendy pozyskujemy z łodyżkami, tuż przy jej nasadzie.

WAŻNE: Nie zbieramy zawilgoconych rosą lub deszczem, ubłoconych czy zaatakowanych przech szkodniki lub patogeny grzybowe, bakteryjne, wirusowe.

4. Jak suszymy?

Nigdy nie myjemy ani nie moczymy ziół po zbiorze. Tego samego dnia zebrane pędy przeglądamy, sortujemy, wiążemy w wiązki i podwieszamy pod sufitem w cienistym, przewiewnym, suchym pomieszczeniu (Na wszelki wypadek opiszmy na kartce każdy bukiecik, jeśli odróżnianie ich po zapachu sprawia nam trudność). Zioła możemy poprzekładać bezbarwną bibułą i suszyć je na leżąco.

Ogród Łobzów Blog_ziołozbiór zbiór ziół zbieramy ziołaCytrynowy aromat melisy łatwo rozpoznać.

5. Czego unikać?

Słońca i wilgoci. Światło słoneczne pozbawi suszone zioła ich właściwości, a wilgoć może wywołać pleśnienie i gnicie.

6. Jak przechowujemy?

Zioła po wyschnięciu pakujemy do papierowych toreb, tekturowych pudełek. Dobrze wysuszone można umieścić w słoiczkach lub puszkach. Kwiaty lawendy zaszywamy w bawełnianych woreczkach, by zawiesić je w szafach lub przy łóżku. Wystarczy pognieść poduszeczkę by uwolnić kojący aromat.

Ogród Łobzów Blog_ziołozbiór zbiór ziół zbieramy zioła rozmarynCałe pędy rozmarynu warto umieścić w butelce z oliwą, by wzbogacić jej smak.

7. Jak utrzymać aromat?

Starajmy się nie skruszyć ani nie zmiażdżyć suszu. Zachowajmy całe pędy. Dopiero w trakcie dodawania do potraw w czasie gotowania rozcieramy szczypty ziół, by uwolnić ich aromat.

Ciekawa alternatywa: świeże pędy ziół zamrażamy w papierowych torbach. Rozdrobnione można zamrozić w kostkach wody z dodatkiem oliwy z oliwek.

8. Jak długo przechowujemy?

Wszystkie zioła starajmy się zużyć do kolejnego zbioru. Przechowywanie ich dłużej niż rok nie ma sensu, tracą aromat i działanie.

Ogród Łobzów Blog_ziołozbiór zbiór ziół zbieramy ziołaWarto przez cały rok mieć pod ręką bazylię – świeżą lub suszoną.


Dodaj komentarz