WŁASNE SZPARAGI.

Podziel się!


W jarzyniakach i na straganach pojawiły się polskie szparagi. A gdyby tak spróbować uprawiać ten rarytas samodzielnie? Jeśli dysponujemy ogrodem, warto przemyśleć założenie własnej uprawy. Dzięki temu będziemy pewniejsi, że te kilka porcji, które pojawi się w sezonowym menu, przyniesie nam korzyści dla zdrowia.

SUCHO I CIEPŁO

Szparag lekarski / Asparagus officinalis / preferuje suche, ciepłe, głęboko przekopane podłoże. Najłatwiej zatem szparagi uprawiać w podniesionych zagonach (tzw. raised-beds'ach), zbudowanych z drewna i wypełnionych podłożem, w których ziemia szybciej się nagrzewa i stymuluje wzrost pędów. Wielkość skrzyń powinna być dostosowana do zasięgu naszych ramion, byśmy bez problemu dosięgali do każdego miejsca w celu doraźnego odchwaszczania uprawy (mulczowanie ograniczy tę czynność do minimum). Optymalne wymiary skrzyń to 120x120x70cm.

PODŁOŻE

To najważniejszy element uprawy szparagów poza ciepłem, słońcem i... cierpliwością (pierwsze plony zbieramy najwcześniej po 3 latach). Cechy idealnego podłoża dla szparagów:

1. zawartość piasku i substancji organicznej (np. przekompostowany obornik) w ilości 1:1

2. kwasowość podłoża - idealne pH 6,5-7. Jeśli podłoże jest zbyt kwaśne zwapnujmy je węglanem wapnia.

ODMIANY

Męskie odmiany ('Franklin', 'Herkolim', 'Backlim') dają większy plon, czas zbioru osiąga długość nawet 8 tygodni, jednak mają większe wymagania co do ciepła i żyzności podłoża. Dwupienne ( 'Huchel's Alpha, 'Eposs') są odporniejsze, mniej wybredne, ale ich plon jest mniej obfity.

SADZENIE

Szparagi uprawiamy z siewu lub w celu uzyskania szybszych plonów - z gotowej, rocznej karpy. W skrzyni wielkości 120x120cm uprawiać będziemy przykładowo 6 szparagów w odstępie co "dużą stopę", czyli 30cm. Jeśli mamy w planach szparagowe uczty na 6 osób na uprawę przeznaczmy minimum 8-10 skrzyń (12-15m2 powierzchni). Pamiętajmy, że szparag jest byliną i będzie rósł w tym samym miejscu nawet 15 lat (chyba, że któregoś sezonu pazernie zjemy wszystkie pędy).

  • siew

1. po wiosennym przesileniu w podłożu robimy otwory na głębokość wskazującego palca i umieszczamy w nim 2-3 nasion.

2. całość przykrywamy grubą warstwą obornika (najlepiej owczego) i do 15 maja trzymamy pod pokrywami z agrowłókniny. W sezonie mulczujemy podłoże, by ograniczyć rozwój chwastów. Zimą przykrywamy grubą warstwą słomy.

  • z karp - w kwietniu na głębokości szkolnej linijki (30cm) umieszczamy po 4 roczne karpy na skrzynię w równych odległościach i przykrywamy grubą warstwą obornika. Ściółkujemy grubo na zimę!

ZBIÓR

Kiedy zaobserwujemy, że szparagi wytwarzają już sporo "wypustek" (minimum po 3 latach uprawy) zbieramy regularnie, nawet codziennie (od kwietnia/maja do lipca) te, których wysokość wynosi ok. 20cm. WAŻNE: Przycinajmy nad ziemią, by cięcia nie zanieczyściła ziemia.


Image