• TRUSKAWKOWE PORADY.


    Ogród Łobzów Blog_TRUSKAWKOWE PORADY owoce sadzonki Kraków Autor: Corinna Frączek


    W szampanie, czekoladzie czy prosto z grządki, na dachu paryskiej kamienicy czy na drewnianym tarasie chaty na Mazurach – wszędzie smakują królewsko! Warto poczekać na truskawkowy sezon, kiedy z regionalnych upraw dostarczane są prawdziwe truskawki. Może nie wielkie jak pomidory, ale za to słodkie i pachnące tak, że nasze palce przez wiele godzin nadal będą nosiły ich aromat. A najlepiej, by umilić sobie oczekiwanie, samemu porwać się na uprawę truskawek!

    Oto kilka truskawkowych porad.


    UPRAWA

    Truskawka jako potomkini poziomki ma podobne wymagania odnośnie stanowiska:

    • słoneczne
    • stale lekko wilgotne, lecz nie bagniste
    • głęboko spulchniona, próchniczna ziemia o lekko kwaśnym odczynie 5,5-6,5 pH

    W czasie przygotowania podłoża ziemię wzbogaćmy organicznym nawozem (obornikiem).

    UWAGA: Stosowanie nawozów sztucznych pogarsza jakość i smak owoców oraz kondycję roślin (skraca żywotność sadzonek). Podwyższone grządki orientujemy północ-południe i dobrze, by były od siebie oddalone o ok. pół metra (co krok).

    Kiedy i jak sadzić?

    Sadzonki doniczkowane od wiosny do jesieni, sadzonki z nagim korzeniem wczesną wiosną i jesienią. Poza wiosną dobrą porą sadzenia i rozsadzania truskawek jest sierpień, jednak należy pilnować nawadniania!

    Towarzystwo.

    Truskawki dobrze rosną w towarzystwie czosnku, szczypiorku, lawendy i róż. Nie znoszą się jednak z… poziomkami.


    ODMIANY

    Sadzonki truskawek owocują przeważnie 3-4 lata. Owocowanie zależy od warunków pogodowych – jeśli w czasie kwitnienia dni są słoneczne, dzielni zapylacze zapewnią optymalne plony. W deszczowe dni nie pracują… Warto zatem posadzić kilka odmian (minimum 3), różniących się porą kwitnienia, by wydłużyć sezon truskawkowy.

    Poniższe odmiany cechuje dość dobra odporność na mróz, choroby ukł. korzeniowego, plamistości liści, mączniaka i szarą pleśń. Podane są w kolejności kwitnienia:

    • ‚Alba’ wczesna odmiana o dużych owocach
    • ‚Hokent’ średniej wielkości, smaczne owoce dłużej jędrne po zbiorze
    • ‚Kent’ kanadyjska odmiana o słodkich owocach, które pojawiają się czasem jeszcze jesienią
    • ‚Dukat’ stara odmiana, silny wzrost i obfite owocowanie, kwaskowaty miąższ; dobra na przetwory
    • ‚Elkat’ bardzo smaczne owoce i wybitna odporność na choroby
    • ‚Bogota’ późniejsze kwitnienie, jasnoczerwone owoce
    • ‚Alfa’ dojrzewa dopiero pod koniec czerwca.

    PIELĘGNACJA

    Międzyrzędzia ściółkujemy słomą lub korą:

    • owoce się nie brudzą
    • ograniczamy rozwój chwastów
    • ziemia utrzymuje wilgoć.

    Usuwajmy przejrzałe owoce. Profilaktycznie raz na 2 tygodnie podlewajmy truskawki gnojówką ze skrzypu i pokrzyw.


    SPOŻYWANIE

    Świetnie smakują z białym winem, arbuzem i… pomidorami. Truskawki najlepiej pałaszować na surowo, dodając do muessli, deserów, koktajli. Obróbka termiczna nie tylko zmienia walory smakowe, ale wypala witaminy. Zamiast przesłodzonych kompotów by zimą móc cieszyć się wspomnieniem lata – zmiksujmy świeże truskawki i zamroźmy je w postaci kostek. Truskawkowe bloczki po roztopieniu zamienią się w pyszny mus.
    Ogród Łobzów Blog_TRUSKAWKOWE PORADY owoce sadzonki Kraków Autor: Corinna Frączek


     


Zapisz się do newslettera