• TAJEMNICE POZIOMEK.


    tajemnice poziomek


    Znamy się z poziomkami od dziecka, kiedy to poznaliśmy ich smak na polanie lub kucając nad krzaczkiem w babcinym sadzie. Palce długo pachniały owocami, że aż do dziś samo wspomnienie wywołuje uśmiech na twarzy. Ale czy znamy tajemnice poziomek? Czy wiemy, że nie lubi się z truskawkami? Albo gdzie, poza Europą, można ją spotkać w stanie dzikim i przez to – najsmaczniejszym?

    Jako poziomkowi pasjonaci przygotowaliśmy na dziś 8 ciekawostek o tych aromatycznych owocach, które z powodzeniem można uprawiać choćby w ogrodach parapetowych!

    1. za siedmioma górami

    Owidiusz w „Przemianach” opisuje poziomkę, jako rajski owoc, którym karmili się ludzie w mitycznej epoce złota. Do dziś po poziomki wybieramy się na poręby, zalane złocistym światłem słonecznym. Zbieramy je do koszyka lub nizamy na źdźbła trawy. W stanie naturalnym poziomki występują najliczniej w Europie, Ameryce Południowej i Azji (Chiny, Japonia). Odnotowano podgatunek poziomki nawet na Hawajach, gdzie nazywane są ʻŌhelo papa.

    2.  20

    Na podstawie liczby chromosomów usystematyzowano 20 gatunków poziomek i wiele kultywarów hodowlanych oraz naturalnych – powstających spontanicznie w naturalnych siedliskach poziomek. Ciekawostka: im większa liczba chromosomów tym większy owoc.

    poziomkazbiór

    3. muskat

    Najbardziej aromatyczna poziomka muskatowa / Fragaria muscata / to symfonia smaku truskawki, słodkich malin i nuty ananasa. Jej owoc jest ciemniejszy, lekko purpurowy. Przy odrobinie szczęścia natkniemy się na nią w stanie dzikim w Polsce. Najłatwiej jednak spotkać ją we Włoszech, gdzie jest uprawiana na niewielką skalę. Za sprawą słynnego ogrodnika Quintinye królowała swego czasu w sadach Ludwika XIV.

    4. poziomka a truskawka

    Król Ludwik XIV tak rozsmakował się w poziomkach (popijanych szampanem), że zatrudnił botaników i ogrodników do wyhodowania wielkoowocowych poziomek z sadzonek przywiezionych przez szpiegów m.in. aż z chilijskich gór. Truskawka /Fragaria xananassa/ tak naprawdę jest efektem przypadkowego romansu dwóch gatunków poziomek i 200 lat prac udoskonalających walory, w trakcie których poziomkowy aromat wywietrzał z truskawki…

    5. rodzinne scysje

    Poziomki nie rosną dobrze w towarzystwie truskawek i malin. Właściwie nie rosną wcale i nie wiedzieć kiedy – znikają.

    6. dobre towarzystwo

    Najlepiej poziomki posadzić w nasłonecznionych szczelinach wapiennego lub ceglanego murku oporowego. Dobrze rosną w klinkierowych donicach w towarzystwie szczypiorku i lawendy. W bardziej dekoracyjnej wersji nie będą narzekać na sezonowe towarzystwo nasturcji, aksamitek czy ogórecznika.

    poziomkiKraków

    7. herbatka

    Młode liście poziomki warto wiosną zalewać wrzątkiem i pić w roli sezonowej alternatywy dla zielonej herbaty.

    8. sobowtór

    Być może kiedyś już zdarzyło nam się w jakimś ogrodzie zerwać i zjeść dziwną poziomkę, która wcale a wcale nie smakowała jak poziomka? Potem dostrzegliśmy, że przy szypułce „kołnierzyk” był jakiś bardziej strojny niż zazwyczaj, bo karbowany, a na krzaczku złociły się kwiaty żółte, a nie białe. Otóż uraczyliśmy się owocami poziomkówki indyjskiej / Duchesnea indica /. Łudząco podobna krewna poziomki wygląda równie kusząco, ale nie ma walorów smakowych. Na szczęście nie jest trująca. Świetnie jednak spisze się np. w roli rośliny zadarniającej w ogrodach naturalistycznych.duchesnea


    Podobne tematy:

    BALKONOWY SADOWNIK SADZIMYRODZIME

Comments are closed.

Zapisz się do newslettera