SYROP KLONOWY.


Ogród Łobzów Blog_SYROP KLONOWY blog ogrodniczy Kraków


Tak by sobie człowiek coś zjadł. Zdrowo byłoby sięgnąć po jabłko. Ale apetyt podpowiada, że „tak tak – jabłko, ale w postaci puchatych racuchów, posypanych grubo cukrem pudrem”. Nic dziwnego – wraz ze spadkiem temperatur rośnie zapotrzebowanie na kalorie, najlepiej łatwoprzyswajalne słodkie. Jak już słodzić to Kanadyjskim Złotem!

Skąd się bierze syrop klonowy?

Płynne Złoto pozyskuje się w kanadyjskiej prowincji Quebec z 30-40 letnich okazów drzew z gatunków:

  • cukrowego (Acer saccharum)
  • srebrzystego (A. saccharinum)
  • czarnego (A. nigrum)
  • czerwonego (A. rubrum).

Obecnie zbiór przeprowadza się wiosną stosunkowo mało inwazyjną metodą poprzez umieszczenie rurek w pniu. Sok drzewa spływa za dnia do zbiorników.

Ogród Łobzów Blog_SYROP KLONOWY blog ogrodniczy Kraków Następnie poddawany jest procesom zagęszczenia na różne sposoby:

  • rytualna metoda rdzennych Amerykanów polega na zbieraniu warstewki lodu, gromadzącej się na powierzchni soku, a w końcowym etapie – na zanurzaniu w nim gorących kamieni, które stopniowo odparowują resztki wody;
  • mniej czasochłonne metody europejskich osadników polegają na gotowaniu soku w miedzianych kotłach lub specjalnych parownikach.

Jak rozpoznać dobry syrop klonowy?

Dobry syrop klonowy przechowuje się w szklanej butelce. Ważną informacją o jakości syropu jest jego barwa: im jaśniejsza tym cenniejszy. Ciemniejsze syropy poddawane były długo gotowaniu i zaszedł proces karmelizacji, co wpływa na jego smak, czyniąc go bardziej dymnym. Prawidłowo sok pozyskuje się w czasie wczesnowiosennych roztopów. Nutka goryczy zdradza, że pochodzi z końcowej partii, kiedy drzewo zaczęło wypuszczać już pąki.

Zbyt leisty syrop należy szybko zużytkować, ponieważ ma tendecję to psucia się. Zbyt gęsty, łatwo zcukrzający oznacza, że przedłużono proces jego gotowania i/lub nie przeprowadzono dokładnie odsączania. Syrop o idealnej gęstości zachowuje maksymalną trwałość i właściwości  przez okres 18 miesięcy od zabutelkowania.

Jakie właściwości ma syrop klonowy?

Warto stosować go jako zamiennik u osób uczulonych na miód. Ze względu na zawartość sacharozy i wysoki współczynnik glikemiczny nie nadaje się dla diabetyków. Ale co ciekawe syrop klonowy skutecznie zapobiega cukrzycy typu II (dzięki kwasowi abscynowemu).

To także łatwo przyswajalna bomba mikroelementów i witamin (magnan, cynk, ryboflawina, potas, wapń, magnez). W terapii przeciw starzeniu się organizmu syrop klonowy zapewnia sporą dawkę polifenoli (przeciwutleniacze). Te same związki przydają się w profilaktyce przeciwnowotworowej.

Ogród Łobzów Blog_SYROP KLONOWY blog ogrodniczy Kraków


 Podobne tematy:

co jesc kiedy jest zimno RANKINGHERBATNAZIMEmeia-duzia zdrowa zywnosc krakow