• SYROP KLONOWY.


    Ogród Łobzów Blog_SYROP KLONOWY blog ogrodniczy Kraków


    Tak by sobie człowiek coś zjadł. Zdrowo byłoby sięgnąć po jabłko. Ale apetyt podpowiada, że „tak tak – jabłko, ale w postaci puchatych racuchów, posypanych grubo cukrem pudrem”. Nic dziwnego – wraz ze spadkiem temperatur rośnie zapotrzebowanie na kalorie, najlepiej łatwoprzyswajalne słodkie. Jak już słodzić to Kanadyjskim Złotem!

    Skąd się bierze syrop klonowy?

    Płynne Złoto pozyskuje się w kanadyjskiej prowincji Quebec z 30-40 letnich okazów drzew z gatunków:

    • cukrowego (Acer saccharum)
    • srebrzystego (A. saccharinum)
    • czarnego (A. nigrum)
    • czerwonego (A. rubrum).

    Obecnie zbiór przeprowadza się wiosną stosunkowo mało inwazyjną metodą poprzez umieszczenie rurek w pniu. Sok drzewa spływa za dnia do zbiorników.

    Ogród Łobzów Blog_SYROP KLONOWY blog ogrodniczy Kraków Następnie poddawany jest procesom zagęszczenia na różne sposoby:

    • rytualna metoda rdzennych Amerykanów polega na zbieraniu warstewki lodu, gromadzącej się na powierzchni soku, a w końcowym etapie – na zanurzaniu w nim gorących kamieni, które stopniowo odparowują resztki wody;
    • mniej czasochłonne metody europejskich osadników polegają na gotowaniu soku w miedzianych kotłach lub specjalnych parownikach.

    Jak rozpoznać dobry syrop klonowy?

    Dobry syrop klonowy przechowuje się w szklanej butelce. Ważną informacją o jakości syropu jest jego barwa: im jaśniejsza tym cenniejszy. Ciemniejsze syropy poddawane były długo gotowaniu i zaszedł proces karmelizacji, co wpływa na jego smak, czyniąc go bardziej dymnym. Prawidłowo sok pozyskuje się w czasie wczesnowiosennych roztopów. Nutka goryczy zdradza, że pochodzi z końcowej partii, kiedy drzewo zaczęło wypuszczać już pąki.

    Zbyt leisty syrop należy szybko zużytkować, ponieważ ma tendecję to psucia się. Zbyt gęsty, łatwo zcukrzający oznacza, że przedłużono proces jego gotowania i/lub nie przeprowadzono dokładnie odsączania. Syrop o idealnej gęstości zachowuje maksymalną trwałość i właściwości  przez okres 18 miesięcy od zabutelkowania.

    Jakie właściwości ma syrop klonowy?

    Warto stosować go jako zamiennik u osób uczulonych na miód. Ze względu na zawartość sacharozy i wysoki współczynnik glikemiczny nie nadaje się dla diabetyków. Ale co ciekawe syrop klonowy skutecznie zapobiega cukrzycy typu II (dzięki kwasowi abscynowemu).

    To także łatwo przyswajalna bomba mikroelementów i witamin (magnan, cynk, ryboflawina, potas, wapń, magnez). W terapii przeciw starzeniu się organizmu syrop klonowy zapewnia sporą dawkę polifenoli (przeciwutleniacze). Te same związki przydają się w profilaktyce przeciwnowotworowej.

    Ogród Łobzów Blog_SYROP KLONOWY blog ogrodniczy Kraków


     Podobne tematy:

    co jesc kiedy jest zimno RANKINGHERBATNAZIMEmeia-duzia zdrowa zywnosc krakow

Comments are closed.

Zapisz się do newslettera