• SEZON NA SZPARAGI.


    sezon na szparagi


    Wczytując się w przyjemną, wiosenną lekturę „De Agricultura” Marca Porciusa Kato poza instrukcją uprawy szparagów czytamy, że oprócz kapusty są one – zdaniem Cenzora – jedynym wartym zachodu warzywem. Dla wszystkich wielbicieli „wypustek”, którzy już szykują się na szparagowy sezon, przygotowaliśmy kilka ciekawostek.

    1. Szparagowy Król

    A raczej Cesarz. Nie jest nim bowiem wbrew pozorom ani Francja, ani Włochy a Chiny. Co roku produkują ok. 5 milionów ton szparagów. Dla porównania – Peru (plasujące się na drugim miejscu szparagowej arystokracji ) uzyskuje całe… 200 tysięcy ton.  W Europie szparagowym liderem są Niemcy. Jeśli wybierzmy się na majówkę do sąsiadów, z pewnością na każdym placu natkniemy się na stragan, przy którym stoi maszyna, obierająca białe „wypustki” tuż przed zapakowaniem ich do koszyków.

    2. Polskie szparagi?

    Polski Związek Producentów Szparagów z siedzibą w okolicach Nowego Tomyśla raportuje, że uzyskuje co sezon plon ok. 5 tysięcy ton. Szparagi z powodzeniem można uprawiać także we własnym ogrodzie, pod warunkiem, że mamy m.in. wystarczająco dużo miejsca (4 rośliny/m2),  i…cierpliwości – na pierwszy zbiór czeka się minimum 3 lata.

    3. Białe czy zielone?

    Kolor szparagów nie zależy od ich odmiany, a od sposobu prowadzenia. Białe szparagi uzyskuje się poprzez etiolowanie pędów, czyli ograniczanie dostępu światła słonecznego – kopczykując lub przykrywając zagony matami (tradycyjnie – specjalnymi, glinianymi dzbanami). Białe szparagi mają subtelniejszy smak, lecz mniej substancji odżywczych.

    spargel

    4. Krótka historia

    Szparag od czasów starożytnych królował na stołach Egipcjan, Greków i Rzymian. W średniowieczu szparagi rosły w klasztornych herbariach. W epoce renesansu stopniowo odzyskiwały pozycję w kulinarnych rankingach najpopularniejszych warzyw. Pojawiały się nie tylko na stołach, ale i na obrazach m.in. Fransa Snydersa.

    5. Termometr

    Zaobserwowanie pędów szparagowych, przebijających grunt oznacza, że temperatura gleby wynosi/przekroczyła 9oC.

    6. Dzikie szparagi

    Na południu kraju, spacerując wiosną po kserotermicznych łąkach możemy trafić na dzikie szparagi, których cienkie, chrupkie „wypustki” są jadalne.

    7. Szparagowa wyspa

    Znajduje się u wybrzeży Kornwalii. Uzyskała takie miano ze względu na wyjątkowo gęste występowanie Asparagus prostratus w obrębie trawiastych zbiorowisk jej wybrzeży.

    8. Rośnie w oczach

    Godzinny przyrost szparagów w optymalnych warunkach termicznych wynosi ponad pół centymetra. Pędy etiolowane rosną szybciej, dlatego w niektórych rejonach zbiera się je nawet 2 razy dziennie przez 8 tygodni.

    9.  Lepiej szybko zjeść…

    Po zbiorze szparagi nadają się do zjedzenia w ciągu 1-2 dni (przechowywane w chłodzie i wysokiej wilgotności powietrza 3-5dni). Nieświeży szparag ma smrodliwą końcówkę i otwierające się łuski w części szczytowej.

    10. Dziwne zapachy…

    Po spożyciu szparagów co druga osoba z powodu genetycznych predyspozycji zaczyna wydzielać specyficzną woń metabolitów. Na szczęście tylko co dziesiąta osoba ma zdolność wyczucia tego dość nieprzyjemnego zapachu…

    szparagi


    Podobne tematy:

    fioletowewarzywa

     

     

Comments are closed.

Zapisz się do newslettera