• PIKANTNA NASTURCJA.


    pikantna nasturcja


    Wyspiański z pewnością znajdował dużą przyjemność w szkicowaniu nasturcji – wijące się pędy, koliste ulistnienie i dramatyczny kontur płatków kwiatów, rysowany jakby z lekkim drżeniem dłoni. Czyż nie idealnie wpisywały się w trendy Młodej Polski? Dla Wielbicieli epoki secesji i zakochanych w aktualnej wystawie krakowskiego Muzeum Narodowego pt.: „WYSPIAŃSKI”  przygotowaliśmy na dziś temat o nasturcjach. Dzięki nim zamienimy nasze tegoroczne parapety i balkony w pastelowe polichromie.

    Najpierw sprawdźmy, które z naszych parapetów, jaka część balkonu czy tarasu najbardziej przypomina ciepłe i słoneczne rejony Ameryki Południowej – gdzie nasturcja występuje w stanie naturalnym. Będzie pięknie wyglądała w ceramicznych donicach, drewnianych skrzynkach a nawet w pojemniku, zakamuflowanym w koszu z wikliny. Nasturcja kanaryjska i większa / Tropaeolum majus / łatwo łapią się podpór – trelis, pergol czy balustrad. Jeśli nie chcemy, by się pięła, pozwólmy jej swobodnie zwisać. Bardziej siedzące, zwarte pokroje ma nasturcja mniejsza i bulwiasta.

    LEKKO I WESOŁO

    Podłoże dla nasturcji powinno być ubogie, piaszczysto-gliniaste – zwyczajna ziemia, wykopana z ogrodu zupełnie wystarczy. Zbytnie bogactwo nawozowe szybko objawi się w postaci wyciągniętych łodyżek liściowych i ataku mszyc, które na przekarmionych nasturcjach pojawiają się lada moment. Towarzystwo aromatycznych ziół (lawendy, rozmarynu, bazylii) czy pomidorków koktailowych zmyli szkodniki.

    SIEJEMY

    W skrzyniach przed muzeum widać już charakterystyczne siewki nasturcji. Nasiona te kiełkują bardzo powoli a ich pojawienie się nad ziemią trwa czasem tak długo, że zapominamy o ich posianiu i w to miejsce wsadzamy nowe rośliny. Najlepiej zatem, jeśli niecierpliwią nas puste skrzynki posadzić część roślin towarzyszących a nasturcję dosiać choćby teraz, rezerwując jej trochę miejsca np. w narożniku, który pięknie wypełni. Pomimo, że najczęściej zaleca się sianie nasturcji w kwietniu, jej kiełkowanie następuje znacznie szybciej na przełomie maja/czerwca, a roślina szybko nadrabia zaległości.

    By ułatwić kiełkowanie, dzień wcześniej zalejmy nasiona wodą, by spęczniały. Małym palcem płytko, na głębokość centymetra wtykamy nasiona. Posadzone głębiej – dłużej wschodzą, jednak roślina ma wtedy bardziej krępą budowę i nie łysieje u nasady – co wolimy?

    nast

    PIKANTNA NASTURCJA

    Za smak nasturcji odpowiadają te same substancje, co u pieprzycy (rzeżuchy). Liście i kwiaty dodawane do letnich sałatek, tart i zup dodadzą im pikanterii a marynowane pąki smakują równie wybornie, co kapary. Biodynamiczni sadownicy radzą, by nasturcję siać pod drzewkami owocowymi by zniechęcić szkodnika – bawełnicę korówkę. Z całą pewnością dodają użytkowym ogrodom sielskiego uroku!

    nasturcja


    Podobne tematy:

    fioletowewarzywa

    Ogród Łobzów Blog_Warzywnik na balkonie Kraków Corinna Frączek

     

Comments are closed.

Zapisz się do newslettera