• JAGODY ACAI.


    tajemnice acai


    Odkąd te czarne, borówkopodobne jagody pojawiły się w amerykańskim programie Oprah Winfrey, fala zachwytu nad owocami açaí zalała cały świat. Wylądowały na liście super-jedzenia, jako jeden z najsilniejszych roślinnych przeciwutleniaczy – źródło wiecznej młodości. Jak jest naprawdę?

    Czym są jagody açaí?

    To owoce palmy /Euterpe oleracea/, której polska nazwa to trochę masło maślane, ponieważ brzmi: warzywnia warzywna… Palma rośnie na bagnistych terenach Brazylii. Tuż pod koroną liści, na wysokości od 10-25m tworzą się owocostany, wyglądające jak sznury czarnych pereł – grona składają się nawet z 1000 jagód! Pojedyńcza kulka prawie w całości jest pestką, pokrytą cieniutką warstwą miąższu.

    Owoce pojawiają się 2 razy do roku. Jadalne są nie tylko one, ale także młode pędy kwiatostanowe, przez co palma stanowi połowę diety rdzennych mieszkańców Amazonii. Jadalny na dodatek jest także rdzeń pnia, tzw. serce palmy (bardziej popularne kulinarnie w Afryce Południowej i Trynidadzie, gdzie palma ta występuje zarówno w stanie naturalnym, jak i na plantacjach).

    Co oznacza nazwa açaí?

    Nazwa wymawiana jako [aˌsaˈi] to portugalska adaptacja słowa, zasłyszanego od plemion Amazonii. W języku Tupi-Guarani  ïwaca’i oznacza „owoc, który płacze”. Wypada to zabawnie w zestawieniu z łacińską nazwą owocodajnej palmy Euterpe oleracae ( Eutérpē – „ciesząca się”). Przyjmijmy zatem, że owoce płaczą ze śmiechu, po tym jak gwałtownie wzrosła ich popularność w USA jako środka odchudzającego… ale o tym za chwilę.

    Jak jeść jagody açaí?

    Jeśli zależy nam na właściwościach antyoksydacyjnych, jagody najlepiej jeść… w regionie występowania, ponieważ ich substancje aktywne o potencjalnym leczniczym działaniu łatwo ulegają redukcji. Ważne jest także, by przy pierwszej degustacji jagód poprzestać na niewielkiej porcji i odczekać, czy nie pojawią się objawy alergii (pokrzywka ustępuje po najwyżej 1 dniu). Lepiej odmówić sobie też açaí w przypadku anemii lub ciąży, ponieważ wysoka zawartość manganu hamuje przyswajanie żelaza.

    O wiele trwalsze walory smakowe (fuzja smaku borówki i czekolady) sprawiają, że warto spróbować açaí w formie sorbetów, puree czy soków. Jagody same w sobie wcale nie są słodkie. Najpopularniejszą formą, w jakiej serwuje się jagody na promenadach w Rio de Janeiro to açaí na tigela, czyli miseczka sorbetu acai, guarany, bananów z dodatkiem granoli.

    Najdłużej preparaty z açaí zachowują wspomniane działanie odchudzające. Polega ono głównie na przyspieszeniu perystaltyki jelit, wywołując laksację…

    Ogród Łobzów Blog_jagody acai brasil superfood


    Podobne tematy:

    SYROP KLONOWYapetyt na quinoaco jesc kiedy jest zimno

Comments are closed.

Zapisz się do newslettera