• JAGODY GOJI.

     


    JAGODY GOJI


    Do 1933 roku chodzącą reklamą jagód goji był chiński zielarz Li Qing Yuen –  jadł je codziennie, przeżył 23 żony i osiągnął wiek… 256 lat. Do dnia śmierci dysponował bystrym wzrokiem. Nawet jeśli sama myśl o tak długim życiu nas przeraża – warto dowiedzieć się o jagodach goji czegoś więcej, choćby tego, że koją lęki i faktycznie poprawiają wzrok.

    Czym są jagody goji?

    To owoce azjatyckich ciernistych krzewów – kolcowojów:

    Lycium barbarum z południowowschodniej Europy i północnej części Azji  – k. szkarłatny, zwany także: himalajską goji, tybetańską goji, krzewem herbacianym diuka Agryllu. Tybetańska nazwa krzewu po próbach tłumaczenia sprowadza się do czegoś, co moglibyśmy streścić jako „ciernisty duch„.

    L. chinense z regionów południowych – k. chiński, zwany także: krzewem małżeńskim, pustynnym cierniem i  wilczą jagodą.

    Ciekawostka: Kolcowój chiński uprawiany bywa także w naszej strefie klimatycznej. Krzew dorasta do 2m średnicy. Ma ażurowy pokrój, cierniste pędy, owalne liście. Na 2-3 letnich sadzonkach od czerwca do września pojawiają się drobne, fioletowe kwiaty, dające owoce o wielkości nawet 2cm, które wyglądają jak miniaturowe papryczki chilli. Czas zbioru przypada od lipca do października. Krzew nie lubi podłoża gliniastego, nieprzepuszczalnego. Wybierzmy mu miejsce słoneczne, nawet suche. Mróz mu nie straszny. Dobrze reaguje także na mocne przycinanie.

    Jakie działanie mają jagody goji?

    Opisuje je szeroko chińska medycyna, wymieniając wpływ jagód na zmiejszenie niepokoju, co usuwa zaburzenia snu, nocne poty, napady paniki. Dzięki zawartości cyperonu regulują pracę serca. Łagodzą także duszności i kaszel. Oficjalne wyniki odnośnie obniżania poziomu glukozy we krwi dotyczą narazie jedynie zwierząt.

    Co oznacza nazwa jagody goji?

    To nazwa handlowa jagód kolcowoju szkarłatnego. Powstała stosunkowo niedawno i jest efektem uproszczonej wymowy słowa z chińskiego dialektu, oznaczającego kolcowój. Wymawiamy ją [ gǒu qǐ  ]. Łacińska nazwa kolcowoju, odnosząca się do starożytnego regionu Anatolii – krainy górskich dolin Licji, wiąże się także z greckim słowem lycos – wilk.

    Jak jeść jagody goji?

    Z umiarem. Dla Europejczyków dzienna dawka jagód nie powinna przekraczać 5-10g. Na szczęście ich smak – kamforowo-pomidorowy – i cierpki posmak nie wszystkim odpowiada. Suszone owoce stosujemy jako dodatek do muessli, herbat a po przegotowaniu do dań kuchni chińskiej.

    WAŻNE: Jeżeli dysponujemy świeżymi owocami z własnego krzewu, wysuszmy je przed spożyciem – jedzenie świeżych owoców wywoła rozstrój żołądka i zaburzenia na tle nerwowym. Substancja zawarta w jagodach goji wchodzi w interakcję z lekami, bazującymi na warfarynie (leki przeciwzakrzepowe). To ważne, by sprawdzić źródło pochodzenia owoców – najzdrowsze uprawiane są w rejonach Tybetu, pozostałe, szczególnie z Korei, są stosunkowo gorszej jakości.

    jagody goji tybet


    Podobne tematy:

    apetyt na quinoaSYROP KLONOWY

     


Zapisz się do newslettera